Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Το πείραμα της Αργεντινής


Μία από τις ελάχιστες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης που αξίζει να βλέπετε είναι και ο Εξάντας του Γιώργου Αυγερόπουλου.

Ειδικά μάλιστα στις επόμενες δύο εκπομπές, Τετάρτη 23 Μαρτίου (22.00) και  την Τετάρτη 30 Μαρτίου (22.00), θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ  "Το πείραμα της Αργεντινής". 
Η υπόθεση έχει περίπου ως εξής: 
Το Δεκέμβριο του 2001 στο Μπουένος Άιρες, μεγάλες λαϊκές μάζες κατευθύνονται προς την ιστορική πλατεία «Πλάσα δε Μάγιο.» Η Αργεντινή, μία από τις πλουσιότερες οικονομίες στο παρελθόν, έχει χρεοκοπήσει. Η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί και ο Πρόεδρος της Αργεντινής Φερνάντο Δε Λα Ρούα διαφεύγει από το Προεδρικό Μέγαρο με ελικόπτερο μέσα στη θύελλα του οργισμένου λαού που συγκρουόταν με την αστυνομία, έσπαγε τράπεζες, λεηλατούσε σούπερ μάρκετ και φώναζε μαζικά «Να φύγουν όλοι!».
Η κοινωνική έκρηξη του 2001 ήταν το τέλος ενός  νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου διάρκειας 10 ετών και άφησε πίσω της 35 νεκρούς (δολοφονημένους από την αστυνομία και τους ιδιωτικούς φρουρούς των τραπεζών), 30.000 παράπλευρες απώλειες (ανθρώπους που αυτοκτόνησαν, ή υπέστησαν καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια), και περίπου 20.000.000 ανθρώπους (πάνω από το μισό του πληθυσμού) βουτηγμένους στη φτώχεια και τη μιζέρια.
Σχεδόν 10 χρόνια μετά, ο Γιώργος Αυγερόπουλος, που είχε εργαστεί στην Αργεντινή το 2001-2002 κατά την περίοδο της κρίσης, επιστρέφει για μια νέα αυτοψία στην οικονομία, την πολιτική και την κοινωνική κατάσταση της χώρας (μετά την επίσκεψη του ΔΝΤ).
Μια χρήσιμη ιστορική γνώση που μπορεί να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε τη σημερινή πραγματικότητα.
Και για όσους θέλουν να ενημερωθούν από τώρα ας επισκεφθούν την ιστοσελίδα της εκπομπής, όπου θα ανακαλύψουν πολλές άγνωστες πτυχές του δράματος της Αργεντινής με το Δ.Ν.Τ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν είμαστε αόρατοι

Ronin.gr - widget IP και λειτουργικού

ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναγνώστες